Bajkał

29 września 2020
Hera
16 lipca 2020

Bajkał to około roczny pies w typie łajki. Został znaleziony na jednej z nałęczowskich posesji, gdzie przybłąkał się w stanie skrajnego wycieńczenia, cały w kleszczach, odwodniony i zagłodzony, w fatalnym stanie, nie tylko fizycznym, ale i psychicznym. W momencie znalezienia ważył jedynie 16 kg. Ktoś albo mocno go skrzywdził albo pies nigdy nie zaznał relacji z człowiekiem, boi sie dotyku i jest bardzo nieufny. Ucieka na widok człowieka.

W domu tymczasowym szybko nauczył się co to kanapa. W domu zachowuje czystość. Trochę goni koty. Ośmielają go inne psy, których towarzystwo kocha i naśladuje ich zachowania.

Nauczył się już co to smycz i szelki, choć sam proces zakładania jest dla niego bardzo trudny. Dużo czasu zajęło, zanim zaczął kojarzyć spacer z czymś przyjemnym, a nie drogą na ubój… Już nie krzyczy, nie wyrywa się, napięta smycz to też już nie sygnał do paniki. Aczkolwiek w jego przypadku zalecane są szelki anty-ucieczkowe, w przypadku wyrwania się nie ma mowy o tym, że wróci do opiekuna.

Dla Bajkała szukamy domu, gdzie są już inne psy. Bajkał dogada się z każdym, nie ma w nim cienia agresji. Bez ich obecności praca z nim jest niemożliwa, bo Bajkał to dziki pies. Na pewno nie odnajdzie się w głośnym mieście. Pies dla kogoś, kto ma w sobie spokój i cierpliwość. I czas, żeby poczekać na jego zaufanie.

Bajkał jest zaszczepiony, odrobaczony, zaczipowany, do adopcji trafi wykastrowany. Przebywa w domu tymczasowym pod Oleśnicą na Dolnym Śląsku.